Καλώς Ήλθατε

Karavakas | Technical Solutions

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
media

Νέο ψυκτικό υγρό R32, η στροφή στα κλιματιστικά!

Μπορεί να έχετε ακούσει τον τελευταίο καιρό να μιλούν για κλιματιστικά νέας γενιάς με ψυκτικό υγρό R32 και να αναρρωτηθήκατε "Γιατί μία ακόμη αλλαγή; Που θα ωφελήσει; Πάλι να μπούμε σε έξοδα;".

Η αλήθεια είναι ότι και στον τομέα των ψυκτικών μηχανημάτων η τεχνολογία κάνει άλματα, τα οποία αποσκοπούν, κυρίως, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην οικονομία του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης. Πρίν δούμε όμως τι είναι το R32 και γιατί "μας κάνει καλό" ας δούμε συνοπτικά τι επικρατούσε μέχρι τώρα στα κλιματιστικά….

Απο το 1994 και για πολλά χρόνια η χρήση του ψυκτικού υγρου R22 ήταν η βασική επιλογή σε ολόκληρη τη βιομηχανία κλιματισμού. Το R22, που ήταν ‘η εξέλιξη του καιρού εκείνου’ είναι ένας υδροχλωροφθοράνθρακας που αποδεδειγμένα, πλέον, γνωρίζουμε οτι καταστρέφει το προστατευτικό στρώμα όζοντος της Γης και συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος!
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το R22 απαγορεύτηκε στην Ευρώπη πράγμα το οποίο οδήγησε στο να βρεθούν λύσεις σε ψυκτικά μέσα που δεν περιέχουν χλώριο!



Η βιομηχανία κλιματισμού, λοιπόν, ανταποκρίθηκε αρχικά αντικαθιστώντας το R22 με υδροφθοράνθρακες (HFC) δηλαδή το ψυκτικό υγρό R407c, κυρίως επειδή αυτά τα δύο είχαν πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά. Από το 2006, όμως, η αγορά μεταφέρθηκε στο ψυκτικό R410A (επίσης υδροφθοράνθρακας- HFC), καθώς προσέφερε υψηλότερες αποδόσεις, επιτυγχάνοντας λειτουργίες σε υψηλότερες πιέσεις.

Το 1999, στο Πρωτόκολλο του Κιότο, που αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, αναφέρθηκε ότι, έπειτα απο πολύχρονες μελέτες, η ατμόσφαιρα περιείχε ψυκτικά αντιδραστήρια HFC που συνέβαλαν στην υπερθέρμανση της γης. Άρα και το R407c και το R410A είναι επιβλαβή για το περιβάλλον ψυκτικά υγρά! Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην εισαγωγή νέων κανονισμών. 
                             

Το 2015 το R22 καταργήθηκε πλήρως, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, και στις αρχές Ιανουαρίου 2015, εισήχθη το επόμενο στάδιο των νόμων για τα φθοριούχα αέρια, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τη σταδιακή κατάργηση των ψυκτικών μέσων HFC, δηλαδή του R407c και του R410A.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι πρόκειται για μια "σταδιακή κατάργηση”, με τους κανονισμούς να βασίζονται τώρα στους τόνους ισοδυνάμου C02 όλων των ψυκτικών ουσιών που πωλούνται ή διακινούνται στην Ευρώπη.

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε τη βιομηχανία κλιματισμού να κάνει κίνηση προς ένα νέο ψυκτικό υγρό το R32.

Γιατί λοιπόν R32;

Κάθε ψυκτικό έχει ‘δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη’- GWP ( Global Warming Potential) με άνθρακα, ο οποίος χρησιμοποιείται ως βάση. Ο άνθρακας έχει GWP 1.

Το υγρό R410A έχει GWP 2.088 που σημαίνει ότι αν απελευθερωθεί ένα κιλό R410Α στην ατμόσφαιρα, θα έχει 2.088 φορές, το επιβλαβές αποτέλεσμα ενός κιλού άνθρακα.

                                                                                              

Το ψυκτικό υγρό R32, λοιπον, έχει GWP 0,675, δηλαδή δύο τρίτα λιγότερο από το R410Α!!!

Ο αντίκτυπος στο περιβάλλον με μηδενικό δυναμικό καταστροφής του όζοντος, είναι ο κυριότερος παράγοντας για τη μετάβαση στο νέο αυτό ψυκτικό μέσο και ένα έμμεσο κέρδος για την υγεία μας όμως δεν είναι ο μόνος…Ας δούμε και τα υπόλοιπα προτερήματα :

- Οικονομία: Η χρήση του R32 απαιτεί μικρότερη ποσότητα ψυκτικού ανά Kw. Με σχεδόν 30% λιγότερο ψυκτικό υγρό μπορεί να εχει την ίδια απόδοση με τους προκατόχους του!
- Ασφάλεια: Το R32 είναι χαμηλής τοξικότητας, είναι δύσκολο να αναφλεγεί και να προκαλέσει έκρηξη!
- Ανακύκλωσιμο: Το R32 είναι ψυκτικό ενός συστατικού, που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί.
- Οικονομικό στην παραγωγή γιατί χρησιμοποιεί γνωστή τεχνολογία, διατηρώντας το κόστος χαμηλό!
- Οικονομικά προσιτά μηχανηματα και τεχνολογία άμεσα διαθέσιμη!

Έτσι, θα αρχίσουμε τώρα να βλέπουμε περισσότερες μονάδες κλιματισμού οι οποίες χρησιμοποιούν το R32 αφού και η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα απαγορεύσει από το 2025 την εισαγωγή κλιματιστικών με ψυκτικό υγρό R-410Α.
Το χρονικό διάστημα, απο σήμερα εως το 2025 θα επιτρέψει στη βιομηχανία να μεταβεί ομαλά σε μια κατάσταση όπου εξακολουθούμε να έχουμε τις επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα που απαιτούνται για τα κτίριά μας, χρησιμοποιώντας ψυκτικά μέσα και εξοπλισμό που προσφέρει πολύ χαμηλότερο περιβαντολογικό κόστος!

                                                                                         

Και προτού αρχίσετε να ανησυχείτε για τον εξοπλισμό R32 που είναι «μη δοκιμασμένος» και «νέος», αξίζει να επισημανθεί ότι έχει χρησιμοποιηθεί στην Ιαπωνία τώρα για περισσότερο από δύο χρόνια και ότι ήδη υπάρχουν πάνω από 10 εκατομμύρια μονάδες εγκατεστημένες οι οποίες λειτουργούν άψογα!

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις προσφορές και τα νέα μας.
Εγγραφείτε τώρα!

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • Διεύθυνση Αεροδρομίου 60, Λάρισα TK 41336
  • Τηλέφωνο / Fax 2410 256 132
  • Email info@karavakas.gr
© ΚΑΡΑΒΑΚΑΣ 2019. All Rights Reserved
Ανάπτυξη Ηλεκτρονικού Καταστήματος ITBIZ